



Bahan:-
2 sanggul yee mee
5 biji bawang merah ) ditumbuk
3 ulas bawang putih )
2 sudu besar cili kering kisar
200 gm isi ayam - potong kecil
3 biji telor
1 sudu teh lada hitam yg telah dikisar
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
3 sudu besar sos cili
secekak sawi - potong kecil
1/2 btg lobak merah - hiris halus
2 keping tauhu - digoreng dulu dan potong kecil
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
1 1/2 cawan air/secukupnya
minyak untuk menumis
1 tangkai cili hijau n merah - potong serong untuk hiasan.
sedikit hirisan daun bawang
hirisan limau kasturi
Cara-Cara:-
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk beserta cili kisar dan kacau hingga wangi.
Masukkan ayam dan lada hitam kisar, kacau hingga ayam masak.
Masukkan air dan biar mendidih, lalu masukkan yee mee tadi dan kacau rata biar mee kembang.
Bila air hampir kering, masukkan sawi dan lobak serta garam, sos cili, kicap dan serbuk lada sulah. Masukkan juga tauhu yg digoreng tadi, kacau rata.
Kemudian tolak mee ke tepi dan pecahkan telor dalam kuali yg sama, kaup balik telor dengan mee dan kacau rata lagi hingga nampak mee bersalut telor.
Jika yee mee telah betul2 lembut, tutup api dan taburkan cili potong tadi, gaul rata kejap. Hidangkan dengan perahan limau kasturi.
No comments:
Post a Comment