
Bahan:-
- 4 labu bawang merah
- 6 batang serai
- 2 tongkol lengkuas
- 3 sudu rempah kari ikan
- 3 sudu kunyit babas
- 5 sudu cili kering (blend)
- 5 helai daun kari 5 tangkai cili kering dipotong 3
- sedikit serbuk perasa
- *saya tambah:1 sudu besar biji ketumbar+jintan manis+jintan putih
- Ayam dipotong 16/atau ikut suka. Bersihkan dan toskan.
- Perapkan ayam tadi bersama semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..
- Panaskan minyak untuk "deep fry" dan goreng ayam tadi, api biar sederhana. Bila serdak agak kekuningan, tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus (*saya biarkan jek..ok laa..xda la hangus sangat...sedang sedap makan..hehe)
- Bila ayam dah masak, masukkan daun kari dan cili kering potong tadi.
- Tabur atas ayam bersama serdak tadi....tentu menyelerakan, lebih banyak serai dan lengkuas lebih banyak serdaknya.
No comments:
Post a Comment